Powered By Blogger

LOPPUKIRI LYHYESTI

Lyhyt esittely Loppukiristä erityisesti asunnon myyntiä/ostoa suunnittelevalle


Helsingin Loppukiri
Arabiankatu 19, 00560 Helsinki
loppukiriyhteiso@gmail.com

Raitiovaunumatkan päässä keskustasta
















on asukasyhteisö aktiivisille aikuisille (yhden kunkin asunnon asukkaista pitää olla vähintään 48-vuotias). Loppukiritalo valmistui pitkän suunnittelukauden jälkeen vuonna 2006 asukkaiden suunnittelemana ja asukasyhteisön tarpeisiin. Asukkaat omistavat omat kotinsa, samoin talon yhteiset tilat.

Itsepalvelutalo
Talo ei ole palvelutalo, ei vanhainkoti vaan "itsepalvelutalo". Henkilökuntaa tai palveluja ei ole. Kaikki palvelut tuotetaan itse. V. 2018 alussa asukkaita oli 58 asunnossa 66 henkeä, ikähaitari 49-9 8 vuotta. Keski-ikä oli noin 72 vuotta. Naisia on suuri enemmistö, yli puolet, pariskuntia 13, yksinasuvia miehiä alle 5.


Näkymä yläterassilta Vanhankaupungin lahdelle

Loppukiritalo

Talossa on n. 400 m2 yhteisiä tiloja kuten keittiö ja ruokasali, kirjasto, pesula, sauna- ja takkahuonetilat, kuntohuone ja vierashuone, lisäksi tavanomaiset varastotilat ja autopaikat talon vieressä paikoitusalueella. Asunnot ovat erikokoisia (36-80 m2) täydellisiä, moderneja asuntoja, joissa on keittiö, kylpyhuone ja parveke, mutta ei huoneistokohtaista saunaa.

Valokuva
Näkymä rannan suunnasta. Loppukiri yhteispihan oikeassa takareunassa

Toimintaperiaate

Toiminnan idea on asukkaiden itsemääräämiskyvyn, aktiivisuuden sekä terveyden ja toimintakyvyn säilyttäminen. Aktiivisuuden ylläpitämisessä on todellinen ja hyödyllinen työnteko nähty keskeiseksi. Asukkaat sitoutuvat osakassopimuksella ottamaan osaa yhteiseen ruoanlaittoon ja talon yhteistilojen siistinä pitämiseen, voimiensa ja taitojensa mukaan. Lisäksi asukkaat auttavat naapuriaan tarvittaessa, päättävät yhdessä yhteisistä asioistaan ja voivat halutessaan harrastaa ja juhlia yhdessä. Hyvät liikenneyhteydet takaavat helpon pääsyn keskustaan ja kulttuuririentoihin, ja hieno ympäristö innostaa liikuntaan ja retkeilyyn. 

”Huoneentaulu” säätelee asukkaiden suhdetta itseensä ja koko yhteisöön. Vieraita joskus hämmentää sitoutuminen yhteiseen työntekoon. Asukkaat kuitenkin näkevät työnteon etuoikeutena ja tarpeellisuuden tunnetta ja yhteenkuuluvuutta kehittävänä. Yksinäisyyden tuntemukset usein häviävät yhteisiin päämääriin pyrittäessä. Kukin voi osallistua töihin voimiensa mukaan. Tärkeäksi on koettu asukasyhteisön tuoma turvallisuus ja ihmiskontaktit. 

    
    

Perustöiden organisointi

 Käytännössä työnteko ajoittuu joka kuudes viikko tapahtuvaan työryhmätyöskentelyyn, joka kestää noin viikon kerrallaan. Asukkaat ovat jakautuneet 10-12 hengen ryhmiin, ja ryhmä suunnittelee ja toteuttaa arkipäivän päivällisen ja talon siivouksen parhaaksi katsomallaan tavalla. Ruokailu on osoittautunut päivän kohokohdaksi, mutta mitään pakkoa siihen osallistumiseen ei ole. Kesäkautena on tauko ruoanvalmistuksessa. Päivällinen on klo 17, joten työssä käyväkin voi siihen yleensä osallistua. 

 
Asunto Oy Helsingin Loppukiri on muutoin normaali HITAS asunto-osakeyhtiö, joka noudattaa asunto-osakelakia. Oma asunto on rauhoitettu asukkaan omaan käyttöön.

Loppukirin toiminnan kehittäjänä ja talon toteuttajana oli AktiivisetSeniorit ry, joka toiminnallaan edelleen pyrkii kehittämään vanhusväestön hyvinvointia. Suuri osa asukkaista kuuluu edelleen tähän yhdistykseen, joka järjestää kuukausittain toimintaa jäsenilleen. Yhdistyksen jäsenet saavat tiedon vapautuvista asunnoista ennalta, joten yhdistykseen kuuluminen voi olla ostohalukkaalle eduksi, ei kuitenkaan pakollista.

Loppukiriyhdistys ry (per. 2013) on nykyisin sekä loppukiriläisten että yhteiskunnallisesti laajemmin ikäihmisten asioita ajava organisaatio.

Uudelle asukkaalle

Myynnissä noudatetaan Hitas-asuntoja koskevia säännöksiä. Helsingin kaupungilla, osakkailla ja taloyhtiön hallituksella on lunastusoikeus.

Loppukirin yhteisö edellyttää, että uusi asukas on yhteisöön tullessaan itsenäisesti pärjäävä ja toimintakykyinen. Asunnon myyjän tulee selventää talon ja yhteisön toimintaidea ostajaehdokkaalle. "Talossamme ei ole henkilökuntaa tai palveluita, emmekä ryhdy toistemme (omais)hoitajiksi, vaikka naapuriapua annammekin. Meille tärkeää on turvata yhteisöelämän jatkuvuus, ja sen takia toivomme myös ´nuorehkojen ikäihmisten´ kiinnostuvan elämisen mallistamme. Koska Loppukiri on asukkaiden yhteinen koti ja asunto on omistusasunto, voi kukin asua Loppukirissä niin pitkään kuin missä hyvänsä kerrostaloasunnossa. Tarvittaessa Loppukiriin on mahdollista saada kunnallisia palveluja samaan tapaan kuin kaupunki niitä asukkailleen myöntää".

Lisätietoja

Tarkempia tietoja talosta ja asumisyhteisöstä saa yhteisön blogeista loppukiriseniorit.blogspot.fi (yhteisön ja talon historiaa ja toimintaperiaatteet), loppukiriasukkaat.blogspot.fi (yhteisön tapahtumia, lopetettu 1/2016) tai Aktiivisten seniorien kotisivuilta www.aktiivisetseniorit.fi, lisäksi As.Oy. Helsingin Loppukirin hallituksen puheenjohtajalta (ks. yhteystiedot)) ja asunnon myyjältä.

 Loppukiristä on kirjoitettu kirja: Loppukiri, vaihtoehtoista asumista seniori-iässä, tekijöinä Marja Dahlström ja Sirkka Minkkinen, WSOY 2009. Kirjaa on saatavana kirjakaupoista, kirjastoista ja Loppukiristä.
Asukkaat ovat myös kirjoittaneet kirjan Rantautumisia – kaksitoista kertomusta Arabianrannasta, jossa on lyhyitä pienoiselämänkertoja ja kunkin kirjoittajan tie Loppukiriin. Ikäinstituutti 2010.
Talon asukas Anja Kekkonen on kirjoittanut kaksi runoteosta, joissa Loppukiri on innoittajana: Lintuseni tule kainalooni, ja Risaisia lakanoita taivaalta, kuvittajana myös talon entinen asukas Päivi Tuomola. 2010. Mediapinta. 


Loistojää


                                                                     17.3.2012

3 kommenttia:

teresarrojo kirjoitti...

Una foto preciosa, patinar sobre hielo parece muy divertida peo me parece un poco peligroso. saludos Mª Teresa Desde Seniorlab Barcelona

Unknown kirjoitti...

Tulevaisuuden usi kotimme.

Anni kirjoitti...

Tuohan kuulostaa mukavalta. Meidänkin mummo varmasti viihtyisi. Hänelle on senioriasunto etsinnässä. Tuo tuollainen naapuriapu onkin helpottavaa. Ei ole jatkuvaa ohjaamista, mutta tietää että apu on lähellä.