Powered By Blogger

maanantai 16. toukokuuta 2016

Loppukiri 10 vuotta - taidenäyttely "Kotona"


Neljän TAIKin/Aaltoyliopiston kuvallisen taidekasvatuksen opiskelijan ohjaamana toteutettiin 2015-16 taideprojekti, jossa oli 10 loppukiriläistä. Aiheeksi muovautui väljästi "Kotona" - ympäristössä, yhteisössä, kotikolossa, itsessään eli kotona monella tavalla. Ohjaajat: Milka Alanen, Salla Keskinen, Stina Riikonen ja Eero Yrjölä.
TEOSTEN TAUSTAN SELVITTÄMISEKSI näpäytä kuvien jälkeen olevaa "Lisätietoja" linkkiä"
Auli Kanninen: Läpinäkyvä Loppukiri (L-kirin huoneentaulu). 2016. Materiaalit: piirtoheitinkalvo ja laminointi. Kuvia puutarhamme kukista. 

Bertel Backholm: Välähdyksiä. 2016. Materiaalit: luonnonmateriaalit, metalli, paperi, pahvi

Liisa Niekka: Masterpiece. 2016. Materiaalit: tekstiili (hylätyt farkut), metalli, muovi (pinssit, rintanapit, avaimenperät, heijastimet) ja sanomalehtipaperi

Sirkka Minkkinen, Auli Kanninen: Kesäyön lymyilyä 2015-16. Installaaatio, jossa valokuva-, taide ja rihkamaelementtejä, luonnon materiaaleja ja taustanauha musiikkia ja luonnonääniä

Eila Heikkinen: Lauma. 2015-2016. Materiaalit: villalanka, puukehys, metalli

Eila Heikkinen: Kuusi. 2016. Materiaalit: metallinen raastinrauta, villalanka, puukehys
Eila Heikkinen: Ikkunat. 2016. 2016. Materiaalit: lasi, tekstiili (pitsikaulus), kalan nahka

Anja Säisä-Mykkänen: 2016. Muistojen kollaasi: Materiaalit: asiakirjoja ja muistoja vuosilta 1936-1980.

Anja Kekkonen (teksti, ääni), Marjatta Kopra (piirros, kuvaus): Ystävyys. 2016. Materiaalit: HD-video, kirja, piirros


Bitte Askelund: Sukupolvien ketju. 2016. Materiaalit: valokuvia, lastenlasten taittamia kartonkirasioita, isoäidin käsityö, ädin posliinikukka
Terhikki Sumari: Pieni musiikillinen elämäkerta, HD-video (ei kuvaa)


TEOSTEN TAUSTAA, Ks. LisätietojaAuli Kanninen: Läpikuultava Loppukiri. Loppukirin suunnittelukautena syntyivät yhteiset arvot eli Loppukirin huoneentaulu. Sen kuutta kohtaa on tunnusteltu ja koeteltu kymmenvuotisen historiamme aikana. Kannattaa ehkä katsella arvojamme vielä eri suunnista, etuperin, takaperin, heiluen ja häilyen, hämärtyen ja kirkastuen. Tuleeko mieleen jotain uutta? Jotain opittavaa?

Bertel Backholm: Välähdyksiä. Teoksen osat peilaavat Loppukiriä, taloa ja sen ihmisiä.

Liisa Niekka: Masterpiece. Minussa asuu pieni keräilijä. Minulla on useita keräyskohteita, mm. julkisuuden henkilöiden nimikirjoitukset (näyttelijät, poliitikot, urheilijat), puhelinkortit, postimerkit, ensipäiväkuoret, kynät, tarramerkit, käyntikorti coctailtikut, tulitikkurasiat, lasinaluset. Masterpiece-teokseen on otettu mukaan pinssejä, rintanappeja ja heijastimia.

Sirkka Minkkinen ja Auli Kanninen: Kesäyön lymyilyä. Teoksen innoittajina ovat toimineet William Shakespearen Kesäyön unelma ja Ingmar Bergmanin Kesäyön hymyilyä. Tämä on siis pastissi pastissista. Idea sai alkunsa vaatimattomasta kollaasikuvasta: kuutamoyö suomalaisessa kesämaisemassa. Mielikuvitus riehaantui, ja vähitellen romanttiseen kuvaan alkoi tulla elementtejä vieraammilta vyöhykkeiltä. Ehkä teosta voi luonnehtia naivistisen romanttiseksi, ehkä hiukan groteskiksi.

Eila Heikkinen: Lauma. Teosten syntyyn antoi sysäyksen aaltolaisten johdattelu taiteen tekemisen saloihin talven työpajoissa, erityisesti eri tekniikoilla tuotettujen taideteosten esittely ja pieni harjoitus erilaisten esineiden käytöstä taideteoksissa.
Loppukiritalon julkisivun taideteoksissa on lauseita, joilla talomme asukkaat halusivat muuttovaiheessa kuvata tulevaa elämäämme Loppukirissä. Samoja lauseita on kirjailtu myös kahvimukeihimme. Lauma-teoksen lähtökohtana on yksi näistä lauseista "Lauma lämpöä luo".

Eila Heikkinen: Kuusi. Teos kuvaa Loppukirin arkea. Loppukirissä "kaikki ovat velvollisia osallistumaan yhteisön tehtäviin voimiensa ja taitojensa mukaan. Avainsanoja yhteisten töiden hoitamisessa ovat yhteisvastuu ja joustavuus". Loppukiritalon jokainen asukas kuuluu arkiryhmään, joita on kuusi. Kataja, Omenat, Tillit, Pippuri, Mustikka ja Rakuuna -arkiryhmät huolehtivat vuoroviikoin ruokien valmistelusta yhteisessä keittiössämme sekä yhteisten tilojemme siivouksesta ja siisteydestä.

Eila Heikkinen: Ikkunat - teoksen lähtökohtana on myös Loppukirin huoneentaulu ja asukkaidensa näköinen Loppukiri-talo Vanhankaupunginlahden rannalla lähellä luontoa. Loppukirin huoneentaulun mukaisesti "Arvostamme oppimista, henkistä kasvua, kauneutta ja harmoniaa sekä ympäristössä että ihmissuhteissa. Loppukiri on mielekkään ikääntymisen pilottihanke: Meillä on kanavat auki ympäröivään yhteiskuntaan. Avainsanojamme ovat ilo ja innostus".

Anja Säisä-Mykkänen: Muistojen kollaasi. Minulla on paljon muistoja sotavuosista lähtien. Aika Iisalmessa ja sotavuodet sekä omaisten aktiivinen yhteiskunnallinen toiminta lapsuusvuosinani ovat vaikuttaneet siihen, minkälaiseksi elämäni myöhemmin muotoutui. Poliittinen vaikuttaminen kuntapolitiikassa on ollut minulle tärkeää, samoin kulttuuri eri muodoissaan. Siiryminen Aktiivisten Seniorien aikaansaaman Loppukiritalon asukasyhteisöön on ollut minulle luonteva ratkaisu.
Teos koostuu seuraavista osita:

  • - muistokirja vv. 1936-1939, muistokirjan sivu (v, 1942), päiväkirja (Jaarittelua! Iisalmi-  Helsinki vv. 1944-1950-19--)
  • -nimikirjoitusvihko (Iisalmessa vv. 1943-45 esiintyneiden taiteilijoiden nimikirjoituksia)
  • -kirjeitä kirjeenvaihtoystäviltä vv. 1948-1980
  • -Lottatytön muistio (Lotta Svärd julkaisu N:o 62), pikkujoulukutsu v. 1948, lehtileike vuodelta 1980
Anja Kekkonen, Marjatta Kopra: Ystävyys -videoteos koostuu äänestä (Anja Kekkonen) ja kuvasta (Marjatta Kopra). Teoskokonaisuuteen liittyy myös piirros sekä kirja "On aika lähteä" (Anja Kekkonen), johon runo Ystävyys sisältyy. Läpi kirjan kulkee jokaisessa runossa lähteminen, lähdetään tai suunnitellaan lähtöä. Kymmenen vuotta sitten lähdimme jokainen tahoiltamme Loppukiriin ja täältäkin on ehditty lähteä moniin paikkoihin. Teos haluaa muistuttaa ystävyyden arvosta. Yhteydessä toisiimme syntyy innostus ja ilo.

Bitte Askelund: Sukupolvien ketju:
Napauta suuremmaksi!

Terhikki Sumari: Pieni musiikillinen elämäkerta. Terhikki Sumari (käsikirjoitus), avustajina Sanna, Kasper ja Petteri sekä Eila Heikkinen (ohjaus) ja Salla Keskinen ja Eero Yrjölä (videokuvaus Loppukirissä).


1 kommentti:

Unknown kirjoitti...

Felicitats per aquesta exposició, noms i cares conegudes.
Abraçades per tots els amics de LOPPUKIRI.